Onze koeien - onze trots

Boerderij

Onze koeien – onze trots

Wij zien onze koeien het liefst in onze weilanden in Hooge Zwaluwe lopen. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar grazen ze daar in een grote kudde. Afhankelijk van het weer, worden ze bijgevoerd met mais, aardappelen, bieten en hooi. Het welzijn van de dieren is voor ons heel belangrijk. Als een dier goed in zijn vel zit, gezond is en geen stress heeft, levert dat uiteindelijk een veel mooier stuk vlees op. Daarnaast is het voor ons als echte ‘koeienliefhebbers’ natuurlijk een genot om door een weiland te lopen met blinkende en ontspannen herkauwende dieren. Daar zijn we dan supertrots op!

Klasse koeienrassen

We werken graag met dieren van het Belgisch witblauwe ras. Maar ook rassen als Blonde d’Aquitaine en Piemontese zijn bij ons in de wei te vinden. Wat deze soorten gemeenschappelijk hebben is dat het vlees mager, mals en sappig is dankzij de fijne bouw van de dieren.

onze koeien

Belgisch witblauw, Blonde d’Aquitaine (oorsprong Frankrijk) en Piemontese (oorsprong Italië) zijn de koeienrassen waar wij mee werken. Wij kopen de dieren in het voorjaar zelf in en selecteren ze op de anatomie (verfijnde bouw), gezondheid en afkomst (levensloop).

weidegang

Vanaf het vroege voorjaar loopt onze kudde in het voedingsrijke gras van de Zwaluwse polders (N.Br.). Ze grazen daar gedurende de hele dag. Het herkauwen doen ze liggend en altijd gezamenlijk. Tot laat in de herfst gaan wij elke dag kijken of alle dieren er gezond en tevreden bij lopen.

tevreden dieren

Van dieren krijg je altijd terug wat je geeft. Als je goed bent voor je koeien, zie je dat later terug in de kwaliteit van het vlees. Deze gedachte staat aan de basis van ons denken en doen. Daarom steken wij veel tijd en moeite in onze dieren van de dag dat ze bij ons komen, tot de dag dat ze weg gaan.

voeding

Goede, eiwitrijke voeding is van groot belang voor het welzijn van de koe. In de zomer leggen we een voorraad hooi aan voor de winter. Als het nodig is voeren we de koeien in het weiland bij met mais, aardappelen en bieten. Deze ‘bijvoeding’ selecteren we zelf en nemen we af van lokale boeren.

slachten

De gang naar het slachthuis moet voor het dier ongestresst zijn. We brengen ze zelf weg en laten ze altijd slachten bij lokale en kleinschalige bedrijven. Deze slachterijen hebben ‘respect voor het dier’. Wij zorgen ervoor dat de koeien zo kort mogelijk in de slachterij hoeven te verblijven.

historie: de groenmarkt

De omgang met koeien zit al generaties in het bloed; boerderij ‘De Groenmarkt’ bestaat al ruim 150 jaar. Het was Jantje Rasenberg sr. (1893) die de melkveehouderij over deed aan zijn zoon Piet (1936). Piet molk tot 1995 zo’n 50 koeien. Jan jr. (1967) werd slager en het melkvee werd vleesvee. Jasper is de volgende…

WINKEL:

Marktstraat 38c
4921 BG Made (N.Br.)

Slagerij: 0162 68 75 41
Catering: 06 53 37 58 02

info@slagerijrasenberg.nl

 

OPENINGSTIJDEN:

Maandag:
van 10.00 tot 18.00 uur
Dinsdag/Woensdag/Donderdag/Vrijdag:
van 09.00 tot 18.00 uur
Zaterdag:
van 08.30 tot 16.00